A régi és az új találkozása

Csécse, Keglevich-kastély

A csécsei Keglevich-kastély hűtés-fűtési rendszerének korszerűsítése az egyik legérdekesebb projektjeink közé tartozik. Az 1920-as években épült kastély teljes körű felújítása különös jelentőséggel bír a helyi örökség megőrzése szempontjából. A megrendelő a hűtés-fűtési rendszer felújítására egy olyan energiatakarékos alternatívát keresett, mellyel hosszú távon is gazdaságosan üzemeltethető a kastély.

A projekt keretében 13 darab 100 méteres talajszonda került lefúrásra, valamint 3 darab ecoForest ecoGEO B4T 5-22 HTR EH hőszivattyú és 2 darab, egyenként 500 literes ecoForest puffer tartály került beépítésre a Geo Concept Kft. által.

Hazánkban ma még ritkának számít, hogy egy felújított, korszerűsített kastély hűtés-fűtése tisztán geotermikus hőszivattyúk beszerelésével legyen megoldva, a jövőben viszont követendő példaként is szolgálhat. A rendszer magas COP értékei bizonyítják, hogy egy jó adottságokkal rendelkező területen, akár egy 100 éves épületnél is kiváló hatékonyságot lehet elérni, a rendszer megfelelő méretezésének köszönhetően.

A talajszondák az ecoForest gépekkel kiegészítve magas hőmérsékletet tudnak előállítani, ami a HMV-t huzamosabb ideig biztosítja. Továbbá, a 3 gép beépítése magasfokú redundanciát biztosít és garantálja a magas hőmérsékletű HMV igény kielégítését is a hűtés-fűtéssel párhuzamosan.

Ilyen típusú rendszerhez nem szükséges nagyméretű gépház, ami a felújításoknál fontos szempont. Ez itt sem volt másképp, mivel a gépház egy régi, boltíves borospincében került kialakításra, így a rendelkezésre álló hely nagyon szűkös volt. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk, hogy a projekt megvalósítható, a GEORT Kft. tervező kollégái egy konkrét 3D-s megvalósulási tervet készítettek.

A projekt nemrégiben elnyerte az ecoForest által meghirdetett EcoAwards versenyen a legjobb lakossági méretű projektért járó elismerést.

Copyright © – 2022 – GreenWatt – Weboldal készítés: Webergoline Kft.