ETT beépített hőszivattyús légkezelő tulajdonságai

A kompakt folyadékhűtők és hőszivattyúk elterjedése lehetőséget teremtett a légkezelők terén is az energiahatékonyabb és egyszerűbben telepíthető berendezések megalkotására. A francia ETT gyár korán felismerte az ebben rejlő potenciált, és megalkotta a PACARE típusnévre hallgató légkezelő családját. A végső termék egy kompakt és egyszerűen telepíthető megoldás lett, melynek lényege a  gépbe gyárilag integrált, direkt elpárologtatós hűtőkör és a rotációs hővisszanyerő.

ETT PACARE beépített hőszivattyús légkezelő működése

Az ETT PACARE működése

Egy hagyományosnak tekinthető légkezelős rendszerben mindig van egy hőforrás, ami az utóbbi években már kizárólagosan víz- vagy léghűtéses hőszivattyú. Korábban még a legtöbb helyen a fűtési energiára külön kondenzációs gázkazánt telepítettek a folyadékhűtők mellé. Ez már a projekt tervezési részét figyelembe véve is hatalmas pluszköltséget jelent, hiszen a gázhálózatot és az égéstermék-elvezetést engedélyeztetéssel együtt kell végigvinni a különböző közmű szolgáltatóknál. Ha a gázkazánt el is hagyjuk és a hőszivattyúk mellett döntünk, akkor a légkezelőt össze kell kötnünk egy – általában az épületben lévő – osztó-gyűjtővel is, és gondoskodnunk kell a csővezetékben keringő közegek fagyvédelméről.

Miért számít különlegesnek az ETT megoldása? Számos gyártó tud manapság csomagként a teljes épület igényeit lefedő gépészeti megoldást adni. Ez a gépek összehangolt működését, szabályozását és az épületfelügyeleti rendszerbe történő integrációját könnyíti meg, de az elektromos hálózat topológiáját nem egyszerűsíti. Ugyanúgy össze kell kábelezni az automatika szekrényt a külső eszközökkel, össze kell hangolni az egyes perifériák működését. Egy másik fontos szempont az épületüzemeltetés során a karbantartás is, ami szintén egyszerűsödik, ha kevesebb berendezést kell évente ellenőrizni. A PACARE berendezések szabályozása teljes egészében a gép belsejében található, nincs szükség külső kábelek csatlakoztatására az elektromos tápkábelek, illetve a külső BMS hálózat kivételével.

ETT PACARE: 3 az 1-ben

3 funkció az 1-ben

A gép energiahatékonyságát tekintve messze a külső hőtermelős megoldások előtt jár. Például, ha egy levegő-víz hőszivattyút használnánk és a gépházunk messzebb van a tetőtéri légkezelőtől, mindenképpen számolnunk kell a csővezeték hőveszteségeivel, ami által pár fokkal mindig hidegebb vagy (nyári időszakban) melegebb közeget kapunk. A direkt elpárologtatás előnye, hogy a kívánt légállapot stabilabban tartható.

Az alábbi grafikon egy összehasonlítás, amely szemlélteti néhány jellemző gépméret kalkulált kivitelezési költségét. Az összehasonlításban a külső levegő-víz hőszivattyús légkezelő rendszert vetjük össze a beépített hőszivattyús légkezelő rendszerrel. A külső levegő-víz hőszivattyús rendszernél pluszköltségként jelenik meg maga a hőszivattyú-berendezés és az ehhez kapcsolódó tervezési és kivitelezési költségek, valamint az extra elektromos kábelezés és vizes csővezeték kiépítés is.

A grafikonon jól látszik, hogy szinte minden gépméret esetén gazdaságosabb megoldás a PACARE légkezelő.

Hagyományos vs ETT bekerülési költség

A rotációs hővisszanyerő jelentősen csökkenti a kompresszor teljesítmény felvételét. Fűtési üzemmódban, 20°C-os befújt levegő hőmérsékletnél 7°C-os külső hőmérséklet esetén elérhető az 5-ös COP is. Hűtési üzemmódban, 35°C-os külső hőmérséklet és 25°C-os befújt levegő hőmérséklet esetén pedig a 4 feletti EER érték. Egy levegő-víz hőszivattyús kiegészítés esetén ez rendre 3,5 és 3 körül alakul.

Összefoglalásként elmondható, hogy a PACARE légkezelő-család alkalmas lehet meglévő, már üzemelő légkezelő rendszerek vagy újonnan telepítendő berendezések kivitelezésének és üzemeltetésének költséghatékonyabbá tételében. Az ETT gyártó berendezései is megtalálhatóak termékpalettánkon. Tervezői szaktanácsadással kapcsolatban forduljanak kollégáinkhoz bizalommal.

Copyright © – 2022 – GreenWatt – Weboldal készítés: Webergoline Kft.