Multifunkciós épületek – multifunkciós hőszivattyúk

A modern épületgépészeti rendszerek tervezésénél sok épület esetében nagy kihívást jelent az épületek több célú felhasználása, illetve a nagy épületek méretéből következően megjelenő, épületrészenként változó fűtési-hűtési igények kezelése. A több célra használt, azaz multifunkciós épületeknél, több felhasználói igényt kell párhuzamosan kielégíteni. Alapvető követelmény lehet például egy hotelben, hogy a nyári melegben éppen úgy tudjunk úszni az úszómedencében, mint este pihenni a hűvös hotelszobában. Jellemző kihívás nagy irodaházak üvegfelületei miatt, hogy bizonyos irodákat fűteni kell, miközben az épület más részében elhelyezkedő irodákat hűteni szükséges. De gondolhatunk egy ipari üzemre is, ahol például fröccsöntő gépek működnek és teljes évben szükség van a gyártócsarnok hűtésére, mellette pedig az iroda részek fűtésére télen. A multifunkcionális épületek igényeinek kiszolgálására multifunkcionális hőszivattyúk telepítése jelentheti a leggazdaságosabb megoldást.

Mit jelent az, hogy multifunkciós? Alapvetően azt, hogy egyszerre tudunk vele hűteni és fűteni. Köztudott, hogy egy hőszivattyú az egyik oldalán fűt, a másik oldalán pedig hűt egy adott üzemállapotában. Az épület oldaláról nézve egy léghűtéses berendezés hűtési üzemmódban a kültéri levegő-víz hőcserélőjén keresztül adja le a kondenzációs és a kompresszor által termelt fűtő teljesítményét. Egy talajszondás víz-víz hőszivattyú a talaj felé disszipálja ugyanezt a hőmennyiséget. Ha azonban ezt a hőmennyiséget hasznosítás céljából nem egy kültéri hőleadóhoz vezetjük a gépen belül, hanem egy a szekunder körre szerelt vizes hőcserélőre, akkor ezen az oldalon is tudunk hasznos teljesítményt kinyerni, méghozzá nem is keveset (hűtési üzemmódnál a hűtési teljesítmény 130-140%-át). A teljesítmény tényezők az ilyen gépek esetében is jelentősen javulnak, hiszen itt nem csak külön a hűtési (EER) vagy fűtési (COP) teljesítménytényezőt vehetjük figyelembe, hanem egy ún. összteljesítménytényezőt (TER), ami nagyságrendileg 7,5-9-ig terjedő érték is lehet.

A szimultán működésnek megvan az az előnye is, hogy egy jól megválasztott szekunder oldali vízhőmérséklettel gazdaságosabb működést tudunk elérni. Pl. egy medence fűtésénél, ha folyamatosan el tudjuk látni a kondenzátort egy 32°C/27°C-es vízhőmérséklettel, akkor egy léghűtéses hőszivattyú akár 10-es TER-el is működtethető.

Ezen kihívások nyitottak teret a multifunkciós hőszivattyúk megjelenéséhez, elterjedéséhez. A cégünk által forgalmazott Eneren hőszivattyú gyártó kínálatában szerepel mind levegő-, mind vízhűtésű multifunkciós hőszivattyú. A berendezés víz-víz kialakítás esetében 6 csőpárral rendelkezik, míg a léghűtéses verzióban 4 kimenő csőpárral. A berendezések 2 és 4 csöves kivitelben rendelhetőek. Ez az elnevezés azonban nem a berendezésből kijövő csövek számára vonatkozik hanem a rácsatlakoztatott szekunder rendszer jellegére. Egy kétcsöves fan-coil rendszer mindig ugyanazon a csőpáron keresztül kapja a hűtési vagy fűtési energiát, itt a hőtermelői oldal hidraulikai rendszerében történik a váltás. A négycsöves rendszer esetén pedig két külön csőpáron történik a hőellátás. Mind a két-, mind a négycsöves berendezések teljes hővisszanyerést tudnak megvalósítani, azaz hűtéskor a teljes disszipálandó kondenzációs, illetve kompresszorhőt le tudja adni a fűtő oldalon.

Kétcsöves szekunder rendszer ábrája
Négycsöves szekunder rendszer ábrája

Két- és négycsöves szekunder rendszerkialakítás

Az alapvető különbség a két gép kialakítása között, hogy egy kétcsöves berendezés fő hűtőköre megfordítható, a négycsövesé pedig nem, így a kilépő csonkok eltérő funkciókkal bírnak. Az alábbi ábrán egy kétcsöves berendezés csonk kiosztása látható. A 3-as jelű csőpár a talajszonda körre csatlakozik és a 2-es jelű csőpár fogyasztói csatlakozásán fellépő igények szerint használható elpárologtatóként télen és kondenzátorként nyáron. Az 1-es jelű csőpár hűtési üzemmódban a HMV vagy egyéb fűtési célú víz előállítását végzi egy hőcserélőn keresztül. Egy négycsöves berendezés esetén a 2-es jelű csőpár szerepe csak a hűtés és az 1-es jelű csőpáron keresztül történik a fűtés.

Kétcsöves berendezés csonk kiosztása

Eneren kétcsöves berendezés csonk kiosztása

Az Eneren gyártmányú multifunkcionális hőszivattyúk a fent említett előnyökkel rendelkeznek. A hőszivattyúk teljes hővisszanyerési üzemmódban képesek egyszerre hűteni és fűteni is. A hőelvonó közeg lehet egy talajszondás kör is (GSE, NWW, ENP, ENW), akár 60°C-os HMV termeléssel vagy emelt hőmérsékletű (EKW), akár 80°C-os fűtővíz hőmérséklettel, vagy lehet léghűtésű kondenzátoros akár 60°C-os HMV termeléshez (EPH) -15°C-os külső hőmérséklet mellett. A teljesítmény tartomány a lakossági 6 kW-os mérettől az ipari 1100 kW-ig terjed.

Eneren multifunkciós hőszivattyú (léghűtéses)
Eneren multifunkciós hőszivattyú (vízhűtéses)

Eneren léghűtéses és vízhűtéses berendezések

Copyright © – 2022 – GreenWatt – Weboldal készítés: Webergoline Kft.