Esettanulmány: fűtés-hűtés hibrid hőszivattyús rendszerrel

A célok meghatározása

Megrendelői kérés volt egy Szigligeten található lakóépület megújuló energiára épülő fűtési és hűtési igényeinek kielégítése, amelyre egy geotermikus hőszivattyús rendszer került telepítésre. Emellett a kertben kiépített medence szezonális fűtése is egy megoldandó feladat volt, amelyhez a geotermikus talajszondák mellett egy levegő-víz hőcserélő került beépítésre. Fontos igény volt még, hogy a rendszer minden üzemállapotban csendesen üzemeljen és a lakóterekben, illetve a medence környékén megfelelő legyen a komfort.

Kihívások, nehézségek

Az épület a szigligeti hegyoldalon helyezkedik el, így a talajszondák fúrása szempontjából egy nehezen fúrható területről van szó. Kihívást jelentett még a levegő-víz hőcserélő kültéri elhelyezése olyan helyre, ahol zajhatás nem zavaró és ahol megfelelően illeszkedik a kert látképébe. A hőszivattyú elhelyezésére a gépházi helyiségben került sor, ahová sok más berendezés is bekerült, így a telepítést úgy kellett ütemezni, hogy minden könnyen a helyére tudjon kerülni.

A hibrid rendszer előnyei

A hibrid kialakítás lényege, hogy a hőszivattyú minden üzemállapotban el tudja dönteni, hogy a talajszondákból vagy a levegőből használja fel a szükséges hőt az alapján, hogy melyik hőforrás hőmérséklete az ideális. Így elérhető az épület magas hatékonyságú fűtése és hűtése, valamint a medence hatékony szezonális fűtése is. A rendszer további előnye, hogy a legnagyobb zajforrással rendelkező egység nem szabadtéren, hanem a gépházi helyiségben található.

Berendezések

A hőtermelő rendszer kivitelezését a Geo Concept Kft. végezte el. Ez 4 db 80 méter mély JANSEN GeoShark típusú talajszondából, 1 db FRANK R-400 típusú talajköri osztó-gyűjtő aknából, 1 db EcoForest AU12 típusú levegő-víz hőcserélőből és az EcoForest ecoGEO B4T 3-12 kW HTR EH kódjelű hőszivattyú berendezéséből áll. A hibrid hőszivattyús rendszer működését Green Watt Controls monitoring eszközzel figyeljük, ezzel pontos képet kapunk arról, hogy mely üzemállapotokban mely hőforrást hasznosítja a rendszer.

Copyright © – 2022 – GreenWatt – Weboldal készítés: Webergoline Kft.